Pogácsa
Alaprecept
60 dkg liszt20 dkg zsír
2,5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
1 tejföl
só
Összegyúrom, kelesztem, kinyújtom, szaggatom, újra kelesztem.
Tetejét megkenem tojásfehérjével, aztán sütöm.
Az alapreceptet átvariáltam, mert azt tapasztaltam, ha kefirrel készítem, akkor gyengébb lesz.
TÚRÁS POGÁCSA, (amit a túrára sütöttem)
1 kg liszt1 Ráma margarin
13 dkg zsír
5 dkg élesztő
1 kefir
1/2 tejföl
3 tojás sárgája
só
Este összegyúrtam és hűvös helyen (de nem a hűtőben) reggelig kelt.
Reggel átgyúrtam, kinyújtottam és jól megszórtam reszelt sajttal, majd mint a kalácsot feltekertem. (Sajt helyett nagyon finom darált töpörtyűvel, vagy sült káposztával.) Aztán ismét kinyújtottam, kiszaggattam és a tepsiben újra kelesztettem, kb 3/4 órát.
A tetejét megkentem tojásfehérjével, majd sütöttem.
Sajtos rúd
25 dkg liszt25 dkg sajt (2/3-ad részét a tésztába, 1/3-ad részét a rúd tetejére)
1 tojás sárgája
pici tejföl (kb. 1/2 pohár)
só
Összegyúrni, hűtőben kicsit pihentetni. Kinyújtani, tojásfehérjével megkenni, megszórni a reszelt sajttal és derelyeszaggatóval feldarabolni és sütni.
Nagyon finom és több napig is eltartható.
Pogácsa (tejfölös)
50 dkg liszt25 dkg vaj
1 pohár tejföl
1 tojás sárgája
4 dkg élesztő
Összegyúrni, keleszteni, kinyújtani, szaggatni, újra keleszteni, tojásfehérjével megkenni, sütni.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK:
Bálintné Irénke